Opis
Pochodzenie
Yerba mate to roślina uprawiana w Argentynie, jej największym światowym producencie, ale także w Paragwaju i na południu Brazylii, gdzie teren, temperatura i wilgotność tworzą idealne warunki. Ameryka Południowa jest jedynym miejscem na świecie, gdzie uprawia się yerba mate. Oprócz bycia głównym światowym konsumentem, Argentyna jest również największym producentem i eksporterem yerby, posiadającym 60% udziału w globalnym rynku.
Yerba mate produkowana w Argentynie zdobyła certyfikat pochodzenia.
Ten certyfikat nie tylko zapewnia ramy prawne, ale też ustanawia zasadniczy związek jaki mają jakość i położenie geograficzne produkcji. Mate to napar na bazie yerba mate bardzo popularny w niektórych krajach Ameryki Południowej: Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.
Spożycie yerba mate sięga czasów Indian Guarani, rdzennej ludności pewnych obszarów Ameryki Południowej. Indianie Guarani żuli liście mate, albo przygotowywali napary w tykwie wypełnionej wodą. Yerba mate słynie z zapobiegania zmęczeniu i sprzyja dobremu nastrojowi, ale także jest spożywana dla celów terapeutycznych.
Obecnie Taragüi jest marką wiodącą w Argentynie, produkuje powyżej 56.000 ton yerby mate rocznie.
Od założenia firmy w roku 1940, yerba mate Taragüi jest uprawiana, zbierana i przygotowana przez prawdziwych ekspertów. Jej wytwarzanie odbywa się w zakładzie Establecimiento Las Marías, który obejmuje ponad 30.000 hektarów w argentyńskiej prowincji Corrientes. Przedsiębiorstwo Las Marías zostało założone w 1924 roku, kiedy Víctor Navajas Centeno rzucił wyzwanie tradycjom hodowlanym północno-wschodniej Argentyny i założył najbardziej wysunięte na południe plantacje yerba mate.
Od 1924 rodzinna firma Las Marías jest gwarantem doskonałej jakości yerba mate i kontroluje wszystkie etapy produkcji, od uprawy po sprzedaż.
Obecnie z tego samego zakątka argentyńskiej prowincji Corrientes, z prawie 100 lat doświadczenia na rynku, i z tym samych duchem innowacyjności, Las Marías jest synonimem wysokiej jakości w produkcji yerba mate.
Jak się pije
Są 2 sposoby picia zmielonego Loose Leaf Butelka z Zaparzaczem i French Press.
Butelka z Zaparzaczem
- Wsyp 3 g yerba mate do butelki z zaparzaczem.
- Zalej 330 ml wrzątku.
- Ciesz się Loose Leaf Taragüi w butelce z zaparzaczem.
- Spróbuj również z cukrem, miodem lub mlekiem!
French Press
- Wsyp 3 g yerba mate do French Press.
- Zalej 250 ml wrzątku.
- Odczekaj 5 minut.
- Przelej zawartość do kubka/naczynia.
- Ciesz się Loose Leaf Taragüi w kubku.
- Spróbuj również z cukrem, miodem lub mlekiem! „