Opis
Pochodzenie
Yerba mate to roślina uprawiana w Argentynie, jej największym światowym producencie, ale także w Paragwaju i na południu Brazylii, gdzie teren, temperatura i wilgotność tworzą idealne warunki. Ameryka Południowa jest jedynym miejscem na świecie, gdzie uprawia się yerba mate. Oprócz bycia głównym światowym konsumentem, Argentyna jest również największym producentem i eksporterem yerby, posiadającym 60% udziału w globalnym rynku.
Yerba mate produkowana w Argentynie zdobyła certyfikat pochodzenia.
Ten certyfikat nie tylko zapewnia ramy prawne, ale też ustanawia zasadniczy związek jaki mają jakość i położenie geograficzne produkcji. Mate to napar na bazie yerba mate bardzo popularny w niektórych krajach Ameryki Południowej: Argentynie, Paragwaju, Urugwaju i Brazylii.
Spożycie yerba mate sięga czasów Indian Guarani, rdzennej ludności pewnych obszarów Ameryki Południowej. Indianie Guarani żuli liście mate, albo przygotowywali napary w tykwie wypełnionej wodą. Yerba mate słynie z zapobiegania zmęczeniu i sprzyja dobremu nastrojowi, ale także jest spożywana dla celów terapeutycznych.
Obecnie Taragüi jest marką wiodącą w Argentynie, produkuje powyżej 56.000 ton yerby mate rocznie.
Od założenia firmy w roku 1940, yerba mate Taragüi jest uprawiana, zbierana i przygotowana przez prawdziwych ekspertów. Jej wytwarzanie odbywa się w zakładzie Establecimiento Las Marías, który obejmuje ponad 30.000 hektarów w argentyńskiej prowincji Corrientes. Przedsiębiorstwo Las Marías zostało założone w 1924 roku, kiedy Víctor Navajas Centeno rzucił wyzwanie tradycjom hodowlanym północno-wschodniej Argentyny i założył najbardziej wysunięte na południe plantacje yerba mate.
Od 1924 rodzinna firma Las Marías jest gwarantem doskonałej jakości yerba mate i kontroluje wszystkie etapy produkcji, od uprawy po sprzedaż.
Obecnie z tego samego zakątka argentyńskiej prowincji Corrientes, z prawie 100 lat doświadczenia na rynku, i z tym samych duchem innowacyjności, Las Marías jest synonimem wysokiej jakości w produkcji yerba mate.
Jak się pije
JAK PRZYGOTOWAĆ DOBRĄ YERBA MATE W 5 KROKACH
- Wypełnij 3/4 naczynia suszem yerba mate.
- Odwróć naczynie i potrząśnij je silnie, aby składniki (liście, łodyżki i proszek z liści) wymieszały się równomiernie.
- Pochyl yerbę pod kątem 45° i dodaj trochę letniej wody od strony z mniejszą ilością yerby.
- Umieść bombillę opierając ją o wewnętrzną ściankę naczynia.
- Dolej powoli gorącej wody (75°C) i ciesz się swoją yerba mate z Taragüi.